Titel

Achtergrond en theorie van het haar

Achtergrond en theorie van het haar

DE SAMENSTELLING VAN HAAR
Menselijk haar is als volgt samengesteld:

 



CUTICULA (SCHUBBENLAAG)
De buitenste laag van het haar bestaat uit elkaar overlappende, platte cellen of schubben. Deze schubben bieden de haar een dakpansgewijze beschermlaag. Een gezonde haar heeft een gladde, aaneengesloten schubbenlaag. Het haar glanst en is makkelijk te kammen.

CORTEX (VEZELLAAG)
De middelste laag van het haar bestaat uit langwerpige, spiraalvormige cellen. Deze cellen geven het haar veerkracht en stevigheid. De cortex bevat van nature een uitgebalanceerde hoeveelheid vocht en proteïnen. Als dit evenwicht – dat overigens verschilt van persoon tot persoon – wordt verstoord (bijvoorbeeld door blootstelling aan hitte of aan chemische processen als permanenten of kleuren), verliest het haar zijn veerkracht en is moeilijker in model te brengen.

MEDULLA (MERG- OF LUCHTKANAAL)

Deze binnenste laag van het haar heeft geen cosmetische functie. De holle medulla fungeert daarentegen wel als een soort van ‘afvalputje’ van het lichaam. Afvalstoffen uit het lichaam hopen zich hier op; worden dit er te veel, dan zal de medulla de afvalstoffen
lozen in de cortex. Daar zullen deze stoffen zich nestelen tussen de keratine in het haar.

Let op: dit kan gevolgen hebben voor de uitwerking van chemische processen op het haar, zoals permanenten en het kleuren van haar!!

ZOVEEL MENSEN, ZOVEEL HAARTYPEN

Haar dient oorspronkelijk als beschermlaag voor de huid. De mate waarin deze laag de huid dient te beschermen, is afhankelijk van de weersomstandigheden. En omdat weersomstandigheden overal op aarde anders zijn, komen overal ter wereld verschillende haartypen voor.
Voor een multiculturele samenleving als de onze, betekent dit, dat u ze allemaal kunt tegenkomen in uw kapsalon. En omdat u uw klanten kwaliteit wilt bieden, is het van belang dat u elke klant, ongeacht het haartype, van een persoonlijk en passend advies kunt voorzien.

Europees, Aziatisch en Afrikaanshaar verschilt onderling sterk. In onderstaand schema is duidelijk te zien dat dit onderscheid met name zit in de verhouding in het haar tussen proteïnen en vocht.

  Europa Azië Afrika
Proteïne: 89% 94% 85%
Vocht: 10% 5% 14%
Mineralen: 1% 1% 1%

 

COSMETISCH VERSUS DAADWERKELIJK HAARHERSTEL: ‘HET VERSCHIL’

De producten van KIS bevatten haarkeratine-proteïnen die gelijk zijn aan die van menselijk haar. Dit betekent dat deze proteïnen qua opbouw gelijk zijn aan ons eigen haar. Dankzij hun lage moleculaire gewicht (van M.W. 150) kunnen zij in hun geheel door het haar worden opgenomen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat alleen moleculen met een gewicht van maximaal M.W. 300 het haar kunnen binnendringen. Grotere moleculen leggen slechts een cosmetisch laagje om het haar, zonder het haar daadwerkelijk te herstellen. Deze hebben dus geen effect op de veerkracht en de sterkte van het haar. Europese haarverzorgingsproducten werken op deze manier. Door het laagje om het haar ziet het haar er misschien wel beter uit, maar het wordt ook zwaarder en daardoor slapper. Onderstaand schema laat zien waaruit een aantal in cosmetica gebruikte soorten proteïnen wordt gewonnen en wat hun moleculair gewicht is:

 

DE WERKING VAN PROTEÏNE OP HAAR

 

Soort proteïne  Herkomst M.W. gemiddeld
Gehydroliseerd dierlijk huidafval 5.000 - 10.000
Gehydroliseerde keratine koehoorns, veren, snavels, hoeven 2.000
Collageen dierlijk vlees, huiden 2.000
Plantaardig soja, maïs, tarwe 100.000
Gehydroliseerde
haarkeratine-proteïne
geschoren
Nieuw-Zeelandse wol
150 - 300

 

ZO WERKT PROTEÏNE IN TRADITIONELE PRODUCTEN

Proteïnen die aan het haar worden toegevoegd via een traditioneel haarverzorgingsproduct, zijn positief geladen. De beschadigde delen van het haar zijn juist negatief geladen. Hierdoor trekken zij de proteïne moleculen aan als
een magneet. Door hun grote moleculaire gewicht kunnen deze moleculen echter niet in de haar binnendringen. Ze hechten zich aan de buitenkant van de haarschacht en vullen daar de poreuze plekken. Hierdoor wordt het haar beter doorkambaar, krijgt het tijdelijk meer glans en ziet het er gezonder uit. Het nadeel is dat het haar zwaarder wordt,
en daardoor slapper en minder volumineus. Deze oppervlakkige, cosmetische coating wordt echter weer verwijderd zodra het haar gewassen wordt met een shampoo.

 

ZO WERKT PROTEÏNE IN KIS-PRODUCTEN

KIS-producten zijn gebaseerd op gehydroliseerde haarkeratine-proteïne. Deze hebben een zeer laag moleculair gewicht
van 150 M.W. (ter vergelijking: zuurstof heeft een moleculair gewicht van 16 en plantaardige proteïne heeft een gewicht van 100.000 M.W.). Hierdoor kunnen zij de haar daadwerkelijk binnendringen en kan het haar worden opgebouwd met ‘haar-eigen’ bouwstoffen. Behalve dat haar hierdoor structureel gezonder en sterker wordt,
legt het de perfecte basis voor eventuele vervolgbehandelingen: permanenten krijgen meer elasticiteit en veerkracht, kleuren worden stralender, dekken en hechten beter. Bovendien blijft het resultaat van de behandelingen langer behouden.

 

PH-WAARDE

Een ander aspect dat bepalend is voor de gezondheid van het haar, is de pH-waarde. De pH-waarde geeft de zuurgraad of alkaliteit aan. De pH-schaal loopt van 0 tot 14, waarbij pH 7 geldt als neutraal.
De natuurlijke pH-waarde van haar en huid ligt tussen 4,5 en 5,5. Bij deze waarde is haar op z’n sterkst en heeft het een optimale veerkracht, glans en souplesse. Huid is bij deze waarde op zijn zachtst en gladst. De producten van KIS zijn zo samengesteld,
dat ze overeenkomen met de natuurlijke pH-waarde van haar en huid. Hierdoor komt de verzorgende werking van KIS maximaal tot z’n recht.